Tradycyjna lecz wegańska kutia + konkurs

W związku z konkursem w którym biorę udział (opis na końcu posta) wprowadzam drobną zmianę w zdjęciach, powstała druga kutia, tym razem na kaszy pęczak i uważam że jest o niebo lepsza niż z ryżem jeśli chodzi o konsystencję! A zmianę wprowadzam dlatego, że kupiłam nie ten Espumisan co trzeba i przepis by się nie liczył… a zatem przed państwem wersja poprawna z Espumisanem MAX i dodatkiem brzoskwinii. Życzcie mi szczęścia, gdyż marzeniem każdej zdrowo prowadzącej się gospodyni jest wyciskarka wolnoobrotowa do soków, a jest ona główną nagrodą

nowa.jpg

W zeszłym roku robiłam kutię na kaszy jaglanej. W tym roku jestem ciekawa wersji z ryżem, bo (jak zawsze przy gotowaniu) sprzątam w szafkach i eliminuję produkty, które nie znalazły zastosowania dłużej niż miesiąc. Zarówno ryż, zwłaszcza brązowy, u mnie mieszanka z dzikim, jak i kasza zawierają w sobie więcej witaminy W jak Wszystko i Ż jak Życie, niż jakikolwiek makaron, z którym to przygotowuje się standardową kutię. Ja stawiam na pełnowartościowe posiłki udowadniając, że można jeść smacznie, na słodko, zdrowo a na dodatek dupa od tego nie rośnie! Przed państwem kutia, która może znaleźć się zarówno na wigilijnym stole, jak i w menu smakosza będącego na diecie. Warunek jest tylko jeden – zjadamy jedną porcję, a nie cały garnek 😉

blog'

Składniki

  • 1 szklanka brązowego ryżu /kaszy pęczak lub jaglanej/
  • 1 szklanka maku
  • 2-3 szklanki wody
  • sól /może być himalajska, morska, byle ta zdrowsza/

Dodatki

  • orzechy włoskie (garść, do pół szklanki)
  • orzechy laskowe
  • żurawina
  • rodzynki
  • daktyle
  • płatki migdałowe
  • kilka śliwek suszonych
  • kilka fig
  • 2 łyżki oleju koko
  • 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła
  • laska wanilii (opcjonalnie)

Do podania

  • suszone banany
  • suszone morele
  • świeże owoce (u mnie gruszka)
  • odrobina płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Ryż/kaszę płuczę na sicie. Wkładam do garnka wraz ze zmielonym w młynku do kawy makiem i szczyptą soli. Zalewam wodą (2 szklanki).
  2. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję około 40-50 minut sprawdzając co jakiś czas miękkość i ilość wody. Gotuję aż cała woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby trzecią szklankę dolewam po troszkę.
  3. Do gorącej masy dodaję szczyptę soli i resztę posiekanych na mniejsze kawałki dodatków: orzechy włoskie i laskowe, żurawinę, rodzynki, daktyle, suszone śliwki i figi. Dodaję ziarnka z laski wanilii, olej kokosowy, większą część płatków migdałowych, mieszam i dosładzam wedle uznania.
  4. Dekoruję całość owocami, resztą płatków migdałowych, suszonymi bananami i pokrojoną suszoną morelą, która dodaje całości przepięknego pomarańczowego akcentu.

IMG_20181209_113733_5

blog3

 

blo2.jpg

Zdecydowanie jest to jedna z moich najulubieńszych potraw świątecznych ❤ Mam nadzieję, że uda się jej wygrać w konkursie kulinarnym, w którym biorę udział.

Banerek poniżej:

bannerek
Espumisan Max to wyrób medyczny CE
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s