Zielona zupa krem: szpinakowo-pieczarkowa

Gęsta, zielona, z aromatycznym czosnkiem, chrupiącymi grzankami i ciągnącym się serem. Kolejna propozycja z użyciem blendera –  zupa krem ze świeżym szpinakiem. Pożywna, o naturalnym świeżo warzywnym smaku, doprawiona jedynie solą i pieprzem.

zupka.jpg

Składniki:

  • 4 młode ziemniaki
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 duże cukinie lub 3 mniejsze
  • 500g pieczarek
  • duże opakowanie świeżego szpinaku
  • dwie cebule
  • sól, pieprz
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • opcjonalnie mleczko kokosowe lub śmietanka
  • pieczywo na grzanki
  • dwa ząbki czosnku
  • ser do posypania (jak wolisz parmezan, a może starta mozarella)
  • oliwa, olej kokosowy albo inny tłuszcz

zupa szpinakowa.jpg

szpinak.jpg

Do garnka wkrój młode ziemniaki i cukinię wraz ze skórką, obraną marchewkę i seler, wielkość nie ma znaczenia bo i tak wszystko pójdzie do blendera. Dodaj łyżkę oleju kokosowego i wlej tyle wody by przykryła warzywa, dodaj 3 liście laurowe i 3 ziela angielskie, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż najtwardsze warzywo czyli marchewka będzie już miękkie (około 20 minut).

W tym czasie pokrój cebulę i duś pod przykryciem na tłuszczu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pieczarki, a kiedy te puszczą sok – dorzuć szpinak. Można to robić na raty, gdyż na początku zajmuje sporo miejsca.

Gdy cały szpinak się już zmieści, zdejmij pokrywkę, podsmaż wszystko jeszcze chwilę a następnie dodaj do garnka z ugotowaną zupą.

Na osobnej patelni rozpuść trochę tłuszczu i dodaj pokrojone w kostkę pieczywo. Gdy grzanki będą prawie gotowe dodaj do nich posiekany lub zmiażdżony czosnek. Dosłownie na kilka sekund, zdejmij patelnię z gazu gdy tylko uwolni się jego aromat.

Z zupy wyjmij ziele angielskie i listki laurowe, dodaj jeden ząbek czosnku i całość zblenduj.

Zupę-krem podawaj posypaną grzankami, startym serem, świeżo zmielonym pieprzem i kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s