Sałatka – roszponka z fasolą, duszonymi pieczarkami, fetą i grzankami

Jestem grzankomaniaczką, mogłabym je dodawać do każdej potrawy. Cudownie rozpływają się w zupie a sałatkom nadają chrupkości. Czasami miewam fioła i biegam za chlebem najlepszej jakości po całym mieście, czasami zadowala mnie zwykły głęboko mrożony baton ze spożywczaka. Najlepiej użyć takiego pieczywa, które już jest zbyt suche na kanapki 😉

W przepisie użyłam po pół puszki dwóch rodzajów strączków, aby się nie zmarnowały można resztę wrzucić do blendera z dodatkiem na przykład awokado, czosnku i zrobić pastę do pieczywa, która postoi w lodówce 1-2 dni.

salatka-wege

Skład na wielką michę

  • opakowanie roszponki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki ciecierzycy
  • około 500g pieczarek
  • kilka kromek chleba na grzanki
  • ser np feta, grecki
  • oliwki
  • ząbek-dwa czosnku
  • oliwa
  • sos sojowy

Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na małym ogniu z odrobiną tłuszczu, suszymy bez przykrycia, na kilkanaście sekund przed zdjęciem z ognia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. W ten sposób się nie spali, a jedynie uwolni cały swój aromat czyli to, co najcenniejsze. Na drugiej patelni lądują pieczarki z odrobiną tłuszczu, dusimy je na małym ogniu pod przykryciem aż puszczą wodę zmniejszając tym samym swoją objętość. Można dodać przyprawy według fantazji, mnie wystarcza słodka papryka i pieprz. W tym czasie sałata, fasola, ciecierzyca, oliwki, ser w kostkę lub drobne kawałki porwane w palcach mieszamy w dużej misce ze sporą ilością oliwy i odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pieczarki i grzanki. Tadam!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s