Napój owsiany

Ciepły, słodki, lepki, gęsty, pożywny, zapychający, zdrowy, naładowany węglowodanami… już po pierwszym łyku przenosi mnie do czasów, kiedy byłam mała i większość posiłków była właśnie taka. Żeby nie trzeba było gryźć, żeby dobre. Warto sobie przypomnieć smak dzieciństwa 🙂

Skład:

  • dwie szklanki mleka
  • szklanka płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • garść daktytli albo innego słodzidła
  • opcjonalnie łyżka oleju kokosowego albo wiórki
  • u mnie posypane makiem i mieszanką do czaju

owies

Do zimnego mleka dodajemy wszystkie składniki i koczujemy nad kuchenką pilnując, by nie wykipiało. Gdy wszystko będzie miękkie i lekko przestudzone – przelewamy do blendera i robimy z tego gładką masę. Można więcej mleka, można więcej płatków, można posypać nasionami, można zmienić smak na waniliowy, cynamonowy, kakaowy, kardamonowy… jaki tylko chcesz. Można jeść łyżką, można pić z kubka. Wszystko można. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s